Koeammunnan aikataulu Tuusulan Ilotulitustehtaalla

Facebook-icon Twitter-icon LinkedIn-icon Flickr-icon Instagram-icon Youtube-icon Vimeo-icon

70 vuotta pelkkää ilotulitusta - osa 3

Historia

Ilotulitteet

Juhlat

Näytökset

70 vuotta pelkkää ilotulitusta - osa 3

Kiinalaiset ilotulitteet ajavat kotimaisen valmistuksen vaikeuksiin

Vielä 1990-luvulla kotimainen ilotulitustuotanto oli voimissaan ja tuonti Kiinasta alkoi vasta 1980-luvulla ja sieltä hankittiinkin lähinnä pikkupaukkuja ja kiinareita. Myös Kiinassa vierailu oli erittäin byrokraattista ja pelkän viisumin hakeminen vaati kutsun paikalliselta yritykseltä. 1990-luvun puolivälin talousuudistukset Kiinassa avasivat markkinoita ja Suomeenkin alkoi pikkuhiljaa virrata kiinalaisia ilotulitteita. Siihen asti ilotulitteita oli pitänyt hankkia Euroopasta ja eri agenttien kautta. 

Kiinalainen showroom

Kiinalainen showroom

Liuyang, maailman ilotulituspääkaupunki

Liuyang, maailman ilotulituspääkaupunki

Alalle tuli tämän myötä myös kilpailevia ilotulitusyrityksiä, kuten esimerkiksi Lohjalainen Tähtiraketti, joka oli toiminut pienessä mittakaavassa kuitenkin jo 1980-luvulta asti.

Lohjan Ilotulitus Oy - Tähtiraketti 

Tähtiraketti henkilöityy perustajaansa Kalervo Kaarteeseen. 1980-luvun alussa Kalervo hankki ensimmäiset ilotulitteet, kaksi puulaatikollista papatteja ja tästä alkoi vuosikymmeniä kestänyt ilotuliteura. Siihen aikaan hänellä oli myös yhteisyritys elokuvatuottaja Markus Selinin kanssa, jossa myytiin videofilmejä. Ilotulitteet kuitenkin veivät kuitenkin Kalervon mennessään ja toiminta laajeni vuosi vuodelta.

Kalervo Kiinassa tutustumassa uutuustuotteisiin

Kalervo Kiinassa tutustumassa uutuustuotteisiin

1990-luvun lopulla Kalervo vieraili ensimmäistä kertaa Kiinassa ja aloitti oman maahantuonnin 2000-luvun alussa, joka ns. räjäytti bisneksen aivan uudelle tasolle. Myös Millenniumin juhlinta näkyi kaikkien ilotulitusyritysten myynnissä valtavana kasvuna.

Ilotulitusnäytökset yleistyvät ja kehittyvät 1990-luvulla


1980-luvulla ilotulitusnäytöksiä järjestettiin lähinnä joulunavauksissa ja uuden vuoden juhlissa. Ilotulitusnäytösten ampuminen yritysjuhlissa ja häissä yleistyi 1990-luvun aikana. Yksi tähän vaikuttava syy oli Ilotulituksen SM-kisat. Ensimmäiset SM-kisat järjestettiin Radio Ettanin markkinointijohtaja Sten Johanssonin toimesta vuonna 1990. Radio Ettan järjesti kisat viisi kertaa 1990-1994. 


Muutaman vuoden tauon jälkeen Nelonen alkoi järjestää kisoja vuonna 1998, Sten Johanssonin toimiessa tapahtuman projektipäällikkönä. Nelosen Ilotulitus -nimellä järjestettyjä kisoja pidetään virallisina SM-kisoina.


Nelonen järjesti kisat 15 kertaa vuosia 1998 - 2012. Kisoja järjestettiin ensin Suomenlinnassa, sitten Hernesaaressa ja Töölönlahdella ja lopuksi Rajasaaressa. Ilotulitus Oy voitti kisat kuusi kertaa, Tähtiraketti neljästi ja Tulitemestarit kahdesti. Muita voittajia oli JoHo Pyro kaksi kertaa ja Pyroman kerran.

Laukaisulaitteistoa 1990-luvun alusta

Laukaisulaitteistoa 1990-luvun alusta

Alusta asti SM-kisoissa oli mukana musiikkiin sovitus yhtenä arvosteluperusteena ja 1990-luvun aikana ilotulitusnäytösten ampuminen kehittyy valtavasti. Vielä 1990-luvun alussa näytökset ammuttiin käsin sytyttämällä tai erilaisilla manuaalisilla laukaisulaitteilla, tulivat ensimmäiset digitaaliset laukaisulaitteet Suomeen vuosikymmenen lopulla. Tämä tarkoitti näyttävämpiä, musiikkiin sovitettuja ilotulitusnäytöksiä.

Lue myös historiikin muut osat:

Osa 1: Mustosen perhe uranuurtajana

Osa 2: Kalle Jalkanen, Pirkko Päiviö ja Leif Nielsen - Yhteensä yli 100 vuotta Ilotulituksen palveluksessa

Viimeisessä osassa: Vuosituhat vaihtuu - Millenniumia juhlittiin näyttävästi

Jaa artikkeli:

Haluan lisätietoja ilotulitusnäytöksen ostamisesta

Käytämme sivustoanalytiikan mahdollistavia evästeitä, joiden perusteella käyttäjiä ei tunnisteta.

Tietosuojaseloste

Facebook-icon Twitter-icon LinkedIn-icon Flickr-icon Instagram-icon Youtube-icon Vimeo-icon