Facebook-icon Twitter-icon LinkedIn-icon Flickr-icon Instagram-icon Youtube-icon Vimeo-icon

Ilotulitusten valokuvaaminen

Ilotulitteet

Näytökset

Ilotulitusten valokuvaaminen

Valokuvaamisen harrastelijat sekä ammattilaiset kuvaavat monesti mielellään ilotulituksia. Saahan värikkäistä ilotulituksista hienoja kuvia pitkällä valotusajalla. Blogia varten haastattelimme valokuvaaja Ilari Lehtistä. Ilari on ottanut meidän ilotulitusnäytöksistä upeita kuvia, kuten alla olevan kuvan Kampin joulunavauksesta 2014.

Kampin joulunavaus 2014. Kuva: Ilari Lehtinen

Kampin joulunavaus 2014. Kuva: Ilari Lehtinen

Kuka olet ja kuinka kauan olet harrastanut valokuvaamista?

Olen Ilari Lehtinen, 23-vuotias vantaalainen palkittu valokuvaaja. Olen harrastanut valokuvausta vuodesta 2009 asti. Viimeisimpänä saavutuksenani olen voittanut Digikuva-lehden järjestämän Pohjoismaiden nuori kyky 2017 -kilpailun toisen palkinnon.

Millaisella kalustolla kuvaat ilotulituksia?

Ilotulituksia kuvaan yleensä Canon EOS 6D Mark II -rungolla ja EF 16-35mm f/4L IS USM -objektiivilla. Lisäksi kamerarepustani löytyy kolme muutakin objektiivia. Objektiivivalinta riippuu kuvauspaikasta – joskus tarvitsee superlaajakulmaa ja joskus teleä.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka on otettava huomioon, kun kuvaa ilotulituksia?

Jalusta on ehdoton! Ilotulituksia kuvataan pitkillä valotusajoilla, jolloin käsivaralta kuvattaessa kuvista tulisi heilahtaneita. Jos haluaa hienoja kuvia ja kuvauspaikka sen mahdollistaa, kannattaa kuvata vesistön yli. Tällöin varsinkin tyynellä säällä raketit heijastuvat hienosti vedenpinnasta. Kuvauspaikaksi kannattaa valita sellainen paikka, jossa etualalla on jotain, esimerkiksi rakennuksia tai ihmisiä. Pelkät ilotulitteet pimeällä taivaalla näyttävät valokuvissa tylsiltä.

Millaiset asetukset kameraan kannattaa laittaa?

Säädöt riippuvat kuvaustilanteesta, mutta valotusajaksi kannattaa laittaa noin viisi sekuntia. Silloin kuvaan saa useammankin räjähdyksen. ISO-arvo kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, jotta kuviin ei tule kohinaa. Aukko kannattaa säätää melko pieneksi, jotta syvyysterävyyttä riittää etualasta taivaalle asti. Kamera kannattaa laitta manuaalitilaan, jotta valotus ei vaihdu ilotulituksen aikana. Kameran automatiikka toimii muutenkin huonosti ilotulitusten kuvaamisessa, joten sekä valotus että tarkennus kannattaa jättää manuaalille. Tarkennuksen voi hoitaa esimerkiksi jo ennen näytöksen alkua tarkentamalla johonkin sopivaan kohtaan ja sen jälkeen tarkennuksen voi laittaa manuaalille, ettei se enää muutu.

Miten sää vaikuttaa ilotulitusten valokuvaamiseen?

Kirkas sää on paras kuvausilma. Jos on kylmä, kannattaa pitää huoli, että kameran akussa riittää virtaa. Sumu varsinkin hankaloittaa kuvaamista.

Mitkä ovat tyypilliset ”mokat” ilotulitusten kuvaamisessa?

Yleisin moka aloittelijoilla on luultavasti jalustan käyttämättömyys. Kameran valotusta kannattaa myös tarkkailla, ilotulitteet tuppaavat aika helposti ylivalottumaan. Silloin kannattaa esimerkiksi lyhentää valotusaikaa tai säätää aukkoa tai ISO-arvoa pienemmäksi.

Ilotulituksista tulee jonkin verran savua, kuinka tämä on otettava huomioon valokuvattaessa?

Savua ei mielestäni kannata pelätä, sillä se voi näyttää sopivissa määrin kuvissa ihan hyvältäkin. Halutessaan voi katsoa tuulensuunnan ja asettua kuvaamaan siten, ettei savu tule kameraa kohti.

Millainen on omasta mielestäsi hyvä ilotulituskuva?

Täydellisessä ilotulituskuvassa on selkeästi etu- ja taka-ala, niin kuin hyvissä valokuvissa yleensäkin on. Etualalla voi olla esimerkiksi tyyni järvi, josta ilotulitteet hienosti heijastuvat. Taka-alalla taivas olisi täynnä ilotulitteita.

Miten ilotulituskuvia kannattaa käsitellä?

Yhdistän usein itse useamman ilotulituskuvan yhdeksi kuvaksi, jolloin taivaan saa täyteen toimintaa. Kannattaa kokeilla avata muutama ilotulituskuva Photoshopiin omille tasoilleen, säätää sekoitustilaksi lighten ja ihme tapahtuu. Lighten-sekoitustila yhdistää kuvista vain niiden valoisat kohdat ja jättää tummat kohdat yhdistämättä. Kun tasoja vielä siirtelee, taivaan saa täyteen raketteja!

Suomi 100v itsenäisyyspäivänä ammuttiin paljon ilotulitusnäytöksiä ympäri Suomen, olitko kuvaamassa vai katsomassa Linnan juhlia?

Kävin kuvaamassa itsenäisyyspäivää edeltävänä iltana Jätkäsaaressa ilotulitusta ja varsinaisena itsenäisyyspäivänä kävin katsomassa Suomi100-ilotulitusta.

Lisää Ilarin kuvia voi ihastella nettisivuilla www.ilarilehtinen.fi tai Ilarin Instagramissa: https://www.instagram.com/ilaleht/

Joskus hyvän ilotulituskuvan voi tehdä yhdistämällä useampaa valokuvaa. Kuva: Ilari Lehtinen

Joskus hyvän ilotulituskuvan voi tehdä yhdistämällä useampaa valokuvaa. Kuva: Ilari Lehtinen

Joskus hyvän ilotulituskuvan voi tehdä yhdistämällä useampaa valokuvaa. Kuva: Ilari Lehtinen

Joskus hyvän ilotulituskuvan voi tehdä yhdistämällä useampaa valokuvaa. Kuva: Ilari Lehtinen

Jaa artikkeli:

Haluan lisätietoja ilotulitusnäytöksen ostamisesta