Facebook-icon Twitter-icon LinkedIn-icon Flickr-icon Instagram-icon Youtube-icon Vimeo-icon

Laser vai ilotulitus vai kenties laser-ilotulitus

Ilotulitteet

Juhlat

Näytökset

Laser vai ilotulitus vai kenties laser-ilotulitus

Lasereiden käyttäminen tehosteena ei ole uusi keksintö. Mitä olisivatkaan Jean Michel Jarren tai Pink Floydin konsertit ilman lasereita? Pettymys olisi ollut suuri, jos Roger Watersin esittäessä Comfortably Numb -kappaletta ei Hartwall Areenan kattoa olisi pyyhkineet upeat laserit.

Lasereiden käyttö korvaamaan ilotulitusnäytöstä tai vaihtoehtona ilotulitusnäytökselle on sen sijaan täysin uutta.

Ruotsissa tehtiin muutama lasershow viime vuoden vaihteessa. Suomessa Kokkolan Venetsialaisissa nähtiin lasershow, jonka palaute ei varsinaisesti kovinkaan positiivista ollut. Tulevana vuodenvaihteessa Espoo on ilmoittanut järjestävänsä laser-valoshown, koska "Emme koe tänä päivänä perinteistä ilotulitusta oikein hyväksi ympäristöllekään"


Mutta mitkä ovat ilotulitusnäytöksen ympäristövaikutukset?

Suomessa ammutaan vuosittain noin 30 miljoonaa ilotulitetta, joista suurin osa on vuoden vaihteen kuluttajailotulitteita. Näistä aiheutuu vuodenvaihteessa lyhytaikainen, paikallinen (PM2,5) pienhiukkaspäästöpiikki, esimerkiksi Helsingissä mitattiin 40 μg/m3:n tuntipitoisuus Mecheleninkadun mittauspisteessä. Huolimatta siitä, että ilotulitteiden myynti on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun ajan, on pienhiukkasten pitoisuudet laskeneet tasaisesti vastaavalla ajanjaksolla.

Meidän arvion mukaan yhden 5-7 minuutin ilotulitusnäytöksen pienhiukkaspäästöt ovat ehkä sadasosa tästä eli noin 4 - 6 μg/m3, joka vastaa pääkaupunkiseudun eri mittausasemien pienhiukkaspitoisuuksien vuosikeskiarvoa ja jää alle WHO:n ohjearvon 10 μg/m3.

Vuoden 2017 korkeimmat pienhiukkasten vuorokausipitoisuudet Helsingissä mitattiin kuitenkin helmikuun 3. päivä ja aiheuttajana oli ns. kaukokulkeuma eli päästöjen aiheuttaja on jossain muualla kuin Suomessa, yleensä Itä-Euroopassa. Kaukokulkeumat aiheuttavat keskimäärin yli puolet pienhiukkasten pitoisuuksista. 

Muutamilla mittausasemilla mitattiin korkeahkoja, jopa WHO:n ohjearvon tasolla olevia pitoisuuksia helmikuun 3. päivänä. (HSY: Ilmanlaatu Pääkaupunkiseudulla 2017)

Muutamilla mittausasemilla mitattiin korkeahkoja, jopa WHO:n ohjearvon tasolla olevia pitoisuuksia helmikuun 3. päivänä. (HSY: Ilmanlaatu Pääkaupunkiseudulla 2017)

Uumajassa taas vuodenvaihteen ilotulitusnäytös - 2017 lasershow jäi vuoden mittaiseksi kokeiluksi

Uumaja on päättänyt palauttaa ilotulitusnäytöksen vuodenvaihteen juhlintaan viime vuoden lasershow-kokeilun jälkeen. Kaupunki oli saanut lasershowsta paljon huonoa palautetta ihmisiltä. Suuri ongelma lasershown kanssa on se, että se on hyvin arka tuulelle. Jotta lasershow ylipäänsä näkyy, täytyy alueelle tuottaa savua useilla isoilla savukoneilla, mutta savu hälvenee nopeasti kovassa tuulessa ja laserit jäävät näkymättömiin.

Lasershow vaikutti myös ilotulitteiden myyntiin Uumajassa, jossa tehtiin kaikkien aikojen ennätys kuluttajailotulitteiden myynnissä viime vuodenvaihteessa.

Lisäksi Uumajan lasershown arvioidaan olleen noin kolme kertaa kalliimpi kuin perinteinen ilotulitusnäytös ja se tavoitti vain pienen yleisön, kun taas ilotulitusnäytöstä voi seurata suurempi yleisö ympäri kaupunkia.

https://www.svt.se/nyheter/lok...


Kymmeniä tuhansia "valonvälkkeestä"

Kaupunkien ilotulituksia on lopetettu vuosikausia ja perusteluina on käytetty lähes aina rahansäästöä. "Satojatuhansia taivaalle" -mielikuva on elänyt kymmeniä vuosia ihmisten mielessä, vaikka yleisesti kaupunkien vuoden vaihteen ilotulitusnäytökset maksavat noin 4000 - 7000 euroa. Onko mahdollisesti kaupunki valmis sitten maksamaan yli kolme kertaa enemmän lasershowsta, joiden budjetit liikkuvat 15000 - 25000 euron luokassa?

Lasershow eivät ole mikään massatuote vaan kapasiteetti on hyvin rajallista. Koko Euroopan laserkalusto on varattu tulevana vuodenvaihteessa muutamia näytöksiä varten. Ja mikäli kysyntä kasvaa, eikä tarjonta kasva samassa suhteessa, niin parhaan tarjouksen tehnyt voittaa, eikä hintalappu lasershowlle ainakaan laske.

Samaan aikaan pelkästään Suomen Ilotulitus toteuttaa noin 100 vuodenvaihteen ilotulitusnäytöstä.

Lapset ovat ilotulitusnäytösten suurimpia faneja

Lapset ovat ilotulitusnäytösten suurimpia faneja

Ymmärtävätkö lapset lasershown "hienoutta"?

Ilotulitusnäytökset keräävät aina paikalle satoja ihmisiä ja esimerkiksi joulunavauksissa on aina paljon lapsikatsojia. Ilotulituksissa on suuri väriskaala, käytettävissä on satoja erilaisia efektejä ja paukkeen kanssa se tarjoaa katsojille jännitystä turvallisessa paketissa.

Ymmärtäväkö esimerkiksi lapsikatsojat, jotka ovat kuitenkin ilotulitusten suurimpia faneja, lasershown "hienoutta"? Asiaan perehtymättömälle lasershowt ovat vain valojen välkytystä ja tämä näkyi esimerkiksi Kokkolan Venetsialaisten yleisöpalautteessa. Loppujen lopuksi lasereiden efektivalikoima on hyvinkin kapea.

Ilotulitusnäytös tuottaa upeita ja unohtumattomia elämyksiä. Jos juhlissa, tapahtumissa tai vaikkapa häissä on yhtenä ohjelmanumerona ilotulitusnäytös, jää se varmasti päällimmäisenä mieleen niistä. Yhtä unohtumattoman elämyksen voi saada tapahtumasta vain tarjoamalla juhlaruoaksi kylmää hernekeittoa, mutta muistijälki ei ehkä ole yhtä positiivinen.

Laserit osana ilotulitusnäytöstä

Lasereiden ja muiden valojen yhdistäminen ilotulitteisiin sekä muihin erikoistehosteisiin on tulevaisuutta ja pian tätä päivää. Maailmalla on jo tehty upeita ilotulitusnäytöksiä, joiden osana käytetään lasereita sekä muita valoja. Näin saadaan aikaiseksi upea visuaalinen spektaakkeli.

Viime vuodenvaihteessa maailman korkeimmassa rakennuksessa Dubain Burj Khalifassa järjestettiin maailman suurin lasershow ja tänä vuonna illotulitukset tekevät paluun, kun siellä järjestetään maailman suurin laser-ilotulitus.

Laserit sekä muut valoefektit tulisi nähdä osana ilotulitusnäytöstä eikä vaihtoehtona niille. Myös lähietäisyydeltä toteutetut pyroshowt, joiden osana on valoja, lasereita sekä liekkejä tai vaikka vesisuihkuja luovat katsojille upeita elämyksiä ja vielä kun tähän yhdistetään dramaattista musiikkia voidaan sanoa, että elämys alkaa olla samaa luokkaa kuin Roger Waters esittämässä Comfortably Numbia ja kitarasoolon tuleekin soittamaan itse David Gilmour.


Jaa artikkeli:

Haluan lisätietoja ilotulitusnäytöksen ostamisesta

Käytämme sivustoanalytiikan mahdollistavia evästeitä, joiden perusteella käyttäjiä ei tunnisteta.

Tietosuojaseloste

Facebook-icon Twitter-icon LinkedIn-icon Flickr-icon Instagram-icon Youtube-icon Vimeo-icon